Медийната група започна работа по създаване на документална филмова поредица за вековната и славна история на Светата Българска Православна Църква – духовна хранителка на българите и пазителка на духовните скрижали на християнската нравственост и вярна наставница на благочестие и всяка добродетелност през вековете и до днес.
Поредицата с работно заглавие „Достойно ест“ е част от нашата стратегия за фокусиране вниманието на публиката върху националните богатства, възпитаване на национално самосъзнание и любов към България!

Цели на проекта:
– Възпитателни, образователни, познавателни, насочени към младите хора и подрастващото поколение, които трябва да бъдат възпитавани в духа и традициите на българската християнска нравствена култура, където са заложени мощни творчески импулси още от великото дело на Св. братя Кирил и Методий и техните ученици в България. Поредицата ще налага християнските добродетели и стремежа към образование и култура

– Представяне на възможностите за поклоннически туризъм в България, където се намират духовни и материални образци на българската християнска култура.

Популяризирането на съвременния „Поклоннически туризъм“ за всяка епархия ще допринесе за развитие на регионалния туризъм, тъй като на територията на всяка българска община и епархия се крият неизследвани и скрити богатства на материалната и нематериална култура, и те трябва да бъдат представени подобаващо пред обществото у нас и в чужбина. Филмите ще бъдат насочени и към чуждестранни гости, туристи и поклонници, показвайки тази част от България, с която можем да се гордеем.

Проектът включва 16 филма с продължителност между 5 и 30 минути, в зависимост от обема информация по различните теми. В поредицата ще бъдат представени както центровете на епархии и духовни околии в България, така и величествените катедрали, ставропигиалните храмове и манастири, православните светци и чудотворни икони, малките храмове, закътаните сред величествената природа манастири и параклиси, хранилища на българския дух и скромно величие.

Предвижда се превод и озвучаване на поредицата на 5 езика ( български, английски, френски, испански, немски и руски).

С цел мащабна популяризация на филмовата поредица, Глобус Медия Груп планира да приложи компютърни технологии с версии за показване в Интернет и на DVD.
Ние се надяваме на подкрепа за това начинание!

Нека заедно припомним на хората, че благодарение и на Българската Православна Църква сме със съхранено самосъзнание и до днес!
Проектът е подкрепен от Светия Синод и лично от Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Председател на Светия Синод на заседание на Светия Синод, пълен състав, на 11.06.2015, с Протокол №15.

За автора - Пресиана Бонева

Няма коментари

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.